Kira hukuku ve kira sözleşmeleri alanında kendini geliştirmiş bu davalarla ilgilenen ve bu alanda uzmanlaşmış avukatlar tarafından bakılır.
Kira sözleşmesinin hazırlanmasında herhangi bir şekil şartı söz konusu olmadığı gibi taraflar tarafından sözlü olarak kurulabileceğinden avukata verilme zorunluluğu bulunmamaktadır.
Kiraya veren ile kiracı arasında kira sözleşmesinde belli bir artış oranı üzerine anlaşmanın söz konusu olması durumunda, kiracının bu artış oranına uymayarak kira bedelini ödemesi durumunda kiraya veren tarafından ödenmeyen kısımlar için icra takibi yapılabilir.
Kiraya veren, kira sözleşmesi söz konusu olduğu durumlarda sözleşmenin bitimi itibariyle kiranın belirlenmesi davası açabilir, yine de artış miktarına göre ödeme yapılmazsa şartlar oluştuğu takdirde tahliye davası açabilir.
Kiracı davalarından bahsedecek olursak tahliye davası, kira tespit davası ve kira sözleşmesinin feshi ile ilgili davalar ve kira alacağı davasıyla kira sözleşmesinden doğan tazminatlar bakımından kiraya konu taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesinde bakılır.
Çıkaramaz. Kiracı ile kiraya veren arasında Türk Borçlar Kanunu 347. maddesi gereğince belirli süreli kira sözleşmesi kurulmuşsa belirli kira sözleşmesinin bitim tarihinden 15 gün öncesine kadar kiracının kira sözleşmesine devam etmeyeceği hususunda herhangi bir bildirim söz konusu olduğu takdirde kurulan kira sözleşmesi sona erecektir. Kira sözleşmesinin sona ermesinden mütevellit kiraya veren kiracıyı evden çıkarabilecektir.
Kira sözleşmesinin olmaması kiraya veren kişinin kiracıyı haklı sebeple evden tahliye etme hakkı tanımaz. Kiraya verenin kiracıyı evden çıkarabilmesi için haklı nedenler sunması gerekir. mesela bunlar kiracının kira borcunu ödemesinde temerrüte düşmesi, kirada esaslı tamirat, tadilat veya yıkım yapılması, kiracının Türk Borçlar Kanunu 350.maddesi gereği gereksinim hali veyahut Türk Borçlar Kanunu 351.maddesi gereği yeni malikin gereksinimi hallerinden birinin varlığıdır.
Kira artış oranı Kiracı ve kiraya veren tarafından serbestçe belirlemesine karşılık Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) oranından fazla olamaz. Örnek verecek olursak kira sözleşmesinde aylık kira 2000 TL ve kira artış oranı %30 olarak belirlendi. Ancak bu yıl için yayımlanan ilgili mevzuata göre kira artış oranı %25’i geçemez. Bu durumda kira sözleşmesi en fazla %25 arttırılarak 2500 TL olacaktır.
Kira sözleşmesine dayanan her türlü davalar bakımından sulh hukuk mahkemesi görevlidir.
Türk Borçlar kanunu 347. maddesi gereğince kira sözleşmesinin bitim tarihinden 15 gün öncesine kadar kiracının kira sözleşmesine devam etmeyeceği hususunda bir bildirimde bulunmadığı takdirde kira sözleşmesinin yenileneceğinden bahsedilmektedir. Bu durumda kira kontratı bittiğinde yeni bir kira kontratı yapılmazsa kira sözleşmesi 1 yıl uzatılmış sayılacaktır.
Evet devam eder. TBK 347. maddesine göre Kiracı kira sözleşmesinin bitiminden 15 gün öncesine kadar kira sözleşmesini devam ettirmeyeceği hususunda herhangi bir beyanda bulunmazsa yenilenmeyen kira sözleşmesi 1 yıl uzatılmış sayılarak devam edecektir.
Süreli olarak yapılan kira kontratlarında taraflar yenilemezlerse veyahut kanuni süreler içerisinde tahliye ihtarnamesinin gelmemesi durumunda kontrat belirsiz süreli hale gelerek aynı şartlarda 1 yıl uzatılmış sayılacaktır.
5 yılı dolduran Kiracı bakımından kiraya veren evden çıkarabilmesi için Türk Borçlar Kanunu’nun 350. maddesindeki gereksinim, yeniden inşa ve imar veya Türk borçlar Kanunu’nun 351. maddesindeki yeni malikin gereksinimi hallerinde dayanarak evden çıkarabilir.
Hayır gerek yoktur. Türk Borçlar Kanunu 347.maddesindeki kira sözleşmesinin bitiminden 15 gün öncesine kadar kira sözleşmesinin devam ettirilmeyeceği hususunda bildirim söz konusu olmazsa kira sözleşmesi aynı koşullarda 1 yıl uzatılmış sayılacaktır..
Türk Borçlar Kanunu 347.maddesine göre belirli süreli kira sözleşmelerinde sözleşmenin bitim tarihinden en az 15 günlük süre öncesinde kiracı tarafından sözleşmeye devam edilemeyeceği hususunda herhangi bir bildirim yapılmadığı takdirde kira sözleşmesi yenilenerek devam edeceğinden bahsedilmektedir. Eğer ki kiracı 2 yıllık kira sözleşmesinin bitimine 15 gün kala devam etmeyeceği hususunda bildirimde bulunmazsa kira sözleşmesi belirsiz süreli hale gelir ve aynı koşullarda 1 yıl için uzatılmış sayılır.
Kira sözleşmelerinin süresi bakımından herhangi bir süre kısıtlaması bulunmamaktadır. Ancak Türk Borçlar Kanunu 347.maddesinin 1. fıkrasının 2.cümlesi gereğince 10 yıllık uzama süresini takip eden kira sözleşmesinin uzama yılının bitiminde 3 ay öncesinde bildirimde bulunmak koşuluyla ev sahibi herhangi bir sebep göstermeksizin kira sözleşmesini feshedebilecektir.
Türk Borçlar Kanunu 315.maddesine göre kiracının kira borcunda temerrüde düşmesi durumunda kiraya veren kiracıya 30 günlük süre vererek bu süre içerisinde ifa etmemesi durumunda feshedeceğini bildirebilir. Buna rağmen kiracı tarafından kira borcu ifa edilmemesi halinde kiraya veren dava yoluyla mahkemeden kira sözleşmesi feshini talep ederek kira sözleşmesini feshedebilir.
TBK madde 352: Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir.
Gereksinim, yeniden inşa, imar, yeni malikin gereksinimi gibi durumlarda da sözleşmeyi sona erdirme sebepleri arasında yer almaktadır.
Kira sözleşmesi kurulmasında yazılı geçerlilik şartı bulunmamakla ancak kiraya veren ve kiracı arasında yazılı şekilde kira sözleşmesi yapılacaksa kiraya veren ve kiracının imzası gerekli, kiraya verenden başka bir kişinin imzalaması durumunda kiraya veren adına kira sözleşmesi geçersizdir.
Kiraya veren tarafından kira sözleşmesinin sona erdirilmesi kiraya veren kişinin geçerli sebepleri varsa söz konusu olur. Bunlar ise Türk borçlar kanunu 350.maddesinde düzenlenen gereksinim, yeniden inşa ve imar ve 351. maddesinde düzenlenen yeni malikin gereksinimi halleridir.
Belirli süreli kira sözleşmelerinde Türk Borçlar Kanunu 347. maddesine göre sözleşmenin bitim tarihinden 15 gün önce kiracı kira sözleşmesini feshedebilir.
Belirsiz süreli bir sözleşmede kiraya veren 10 senelik zaman diliminin geçmesinden itibaren Türk Borçlar Kanunu 347.maddesinin 2. fıkrasına göre kira sözleşmesinin bitiminden 3 ay öncesine kadar bildirimde bulunmak koşuluyla herhangi bir sebep göstermeksizin kira sözleşmesini sona erdirebilir.
Türk Borçlar Kanunu 347.maddesine göre sözleşmenin bitmesine 15 gün kala kiracı herhangi bir fesih bildiriminde bulunmadığı takdirde kira sözleşmesi yenilenmiş olur.
Evi terk etme süresi olarak makul sürede en fazla 3 aydır. Kiracı evden çıkma talebini kiraya veren kişiye noter aracılığı veyahut yazılı bir bildirimde bulunarak evden çıkabilir. Anahtar teslim işlemlerinin gerçekleşmesi bakımından teslim tesellüm belgesinin düzenlenerek ev sahibine verilmesi gerekmektedir.
Kiraya veren ve kiracının adı soyadı ve her sayfada imzası olmasıyla birlikte kiralanan taşınmazın daire numarası, adresi ve kat numarası hususlarının yazılması önem arz eder. bu hususlar yazıldıktan sonra kiraya veren ile kiracının kira sözleşmesini ıslak imzayla imzalaması neticesinde taraflar arasında kira kontratı kurulmuş olur.
Kira sözleşmesinin yapılması bakımından herhangi bir şekil şartı bulunmamaktadır. Kira sözleşmesi sözlü olarak kurulabilen sözleşme türlerindendir. Kira sözleşmesinin noterde yapılması geçerlilik şartı olmamakla birlikte noter huzurunda yapılmayan kira sözleşmesi geçerli olacaktır.
Kira sözleşmesi herhangi bir şekil şartı söz konusu olmadığından mütevellit yazılılık şekil şartı söz konusu olmadığından dolayı sözlü olarak kurulmuş kira sözleşmeleri de geçerlilik taşıyacaktır.
Evet kira sözleşmesi mahkemede taraflar bakımından geçerlidir.
Kira kontratıyla ilgili olarak alınan kira sözleşmesi formu eksiksiz doldurarak kiraya veren ve kiracı tarafından ıslak imza atılır.
Hem kiracı hem de kiraya veren kişi kira konusunu oluşturan kira sözleşmesinde her 2 tarafında ıslak imzası şarttır.
Kira artış oranı, depozito miktarı, varsa aidat miktarı ve kimin katlanacağı hususu, tapu bilgileri vb hususlar dikkat edilmelidir.
Kiracı ve kiraya veren kira kontratını kendi aralarında imzalayabilecekleri gibi noter huzurunda da imzalayabilirler. İmzalanan kira kontratının herhangi bir yere teslim edilmesi gereklilik arz etmemektedir.
Kira sözleşmesi noter ücreti hesaplaması yapılırken senet, mukavelename ve kağıtlardan binde 1,13 baz alınarak hesaplanacağından ötürü noter ücreti 57,60 TL den az 29.610,20 TL den fazla olamaz.
Evet geçerlidir.
Kiraya veren ve kiracı eksiksiz bir şekilde doldurmalıdır.
Kira sözleşmelerinde herhangi bir şekil şartı söz konusu olmadığından noter onayı gerekli değildir.
Hazırlanan kira sözleşmesinin birer örneği kiraya veren ve kiracıda kalır.
Uygulamada kiraya konu taşını veyahut taşınmaz malın 2 ortağının söz konusu olduğu durumlarda kira sözleşmesinde 2 kişinin ismi yazılabilmektedir.
Kiracının kira konusu taşınır veya taşınmaz malın 1 aylık kirasını sözleşme kurulduğunda peşin ödemesi durumudur.
Yargıtayın bir kararında 2 farklı kira sözleşmesinden yüksek bedelli olan kira tutarının kiracı bakımından herhangi bir hukuki ve fiili mantık ve yararı söz konusu olmadığından dolayı geçersiz olacağı kararını vermiştir. Bu yargıtay kararından yola çıkılarak 2 farklı kira sözleşmesinden daha az kira bedelini içeren sözleşme geçerlidir.
2 tane düzenlenmektedir. Bir tanesi kiraya veren diğeri de kiracıya verilmektedir.
2 farklı türde kira sözleşmesi düzenlenmesidir. Bir sözleşmede bedeli yüksek bir kira sözleşmesi söz konusuyken diğer bir sözleşmede bedeli düşük bir kira sözleşmesi söz konusudur.
fesih hakkını kullanan kiracı peşin olarak ödemiş olduğu kira bedelini geri alabilir eğer ki kiraya veren geri ödemezse alacak davası açılarak veyahut icra yoluyla da alabilir.
Türk Borçlar Kanunu 347.maddesi uyarınca belirsiz süreli kira sözleşmesinde kiracı tarafından sözleşmenin bitiminden 15 gün öncesine kadar kira sözleşmesine devam edilmeyeceği hususunda bildirim olmadığı takdirde kira sözleşmesi yenilenir ve belirli kira sözleşmesi belirsiz süreli kira sözleşmesi haline gelir.
Tarafların kira sözleşmesinin bitimi hususunda herhangi bir tarih belirtmedikleri kira sözleşmesi türüdür. 1 yıllık kira sözleşmesi uzar mı? Türk borçlar kanunu 347.maddesi çerçevesinde kiracı 1 yıllık kira sözleşmesinin sona ereceği tarihten 15 gün öncesinden kira sözleşmesine devam etmeyeceği hususunda bildirim yapmadığı takdirde kira sözleşmesi 1 yıl daha uzar.
Türk borçlar kanunu 347.maddesi çerçevesinde kiracı 1 yıllık kira sözleşmesinin sona ereceği tarihten 15 gün öncesinden kira sözleşmesine devam etmeyeceği hususunda bildirim yaptığı takdirde sözleşmenin bitim tarihinden itibaren kira sözleşmesi sona erer.
Türk Borçlar Kanunu 347.maddesine göre kira sözleşmesi yenilenmiş olur. Kiraya veren kiracıya evi boşaltmasını talep edemez.
Türk Borçlar Kanunu 347.maddesi uyarınca birer yıllık olmak on yıl uzayabilir. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.
Kiraya veren kişi kira sözleşmesini Türk Borçlar kanunu 350.maddesinde düzenlenen gereksinim, yeniden inşa ve imar ve 351.maddesinde düzenlenen yeni malikin gereksinimi gereği kirasını düzenli ödeyen kiracıyı çıkarabilir. Kira kontratı her yıl yenilenmek zorunda mı? Hayır zorunluluk yoktur. Kira sözleşmesi Türk Borçlar kanunu 347.maddesi uyarınca kiracının sözleşmenin bitim tarihinden 15 gün öncesine kadar devam etmeyeceği hususunda bir bildirim bulunmazsa aynı şartlarda 1 yıl uzatılmış sayılacaktır.
2022 yılı avukatlık asgari ücret tarifesine göre sulh mahkemelerinde açılacak olan tahliye davası ücreti 2175 TL’dir. Bu miktarın altında vekillik hizmeti verilemez. Tahliye davasına konu olan taşınmazın niteliğine, masraflardaki artışa göre vekalet ücreti fiyatı artış gösterebilir. Tahliye davası ücretini kim öder? Tahliye davası için Kiraya veren tarafından yapılan masraflar ileride haksız çıkan kiracıysa kiracı tarafından karşılanır.
Harçlar kanunu 17.maddesine göre tahliye davasındaki karar ve ilam harcı 1 yıllık kira bedeline üzerinden alınır.
Tahliye davalarında vekalet ücretleri nispidir. Nispi vekalet ücretine hükmedilmesi durumunda 1 yıllık kira bedeli üzerinden gerçekleşir.
Kişi tahliye davasını kazanırsa kararın kesinleşmesi sonucunda tahliye işlemlerinin gerçekleşebilmesi için bu karar borçluya tebliğ edilerek 10 günlük sürenin geçmesi beklenmelidir.
Kiracının kendi isteğiyle boşaltıp boşaltmayacağı hususunda farklılık göstermektedir. Kiracının kendi isteğiyle boşaltma kararı alırsa tahliye davası 3 aylık süre içerisinde sonlanmakla birlikte ortalama olarak 3 ay ve 1,5 yıllık süre içerisinde tahliye davaları sonuçlanmaktadır.
10 yıllık kira sözleşmesinin bitim tarihinden en az 3 ay önce bildirim yapılarak sözleşmenin bitimini sağlayıp sonrasında tahliye ettirebilir. Genel olarak 3-6 ay civarında sürmekte olup kiracının durumuna göre zaman dilimi farklılık gösterebilir.
Somut olaya göre değişkenlik göstermekle birlikte Ortalama olarak tahliye davaları 1 yıl sürmektedir
Tahliye davasında Nispi vekalet ücretine hükmedilir.
Tahliye kararları kesinleşmeden icraya konulabilecek kararlardan olduğundan ötürü kiracı tahliye davasının icrasını durdurmak için 3 aylık kira bedeli tutarı mahkeme veznesine yatırarak veyahut mahkemenin göstereceği teminatı yerine getirerek tahliye kararının icrasını durdurabilir.
Tahliye davasındaki vekalet ücretleri icraya konulması bakımından kesinleşmesi gerekmemekle birlikte kesinleşmeden icraya konulabilen kararlardandır.
Türk Borçlar kanunu 315. maddesinin 2. fıkrasına göre kiracının temerrüde yani kira borcunu 30 gün içerisinde ödememesi halinde borçluya ihtarname gönderilir. Bu ihtarnameye göre de Gereksinim, yeniden inşa, imar, yeni malikin gereksinimi gibi durumlarda da sözleşmenin sona ermesi sebepleri arasında yer almaktadır. Fesih sebepleri sonrasında süre verilerek evin boşaltılması aksi takdirde tahliye davası açılacağı bildirilir. Buna rağmen ev boşaltılmazsa tahliye kararı sonrasında kolluk marifetiyle tahliye sağlanacaktır.
İcra mahkemesinin vermiş olduğu tahliye kararının borçlu olan kiracının yüzüne okunması veya tebligat gönderilmesinden itibaren 10 günlük sürenin geçmesinden sonra kiraya verenin bu kararı icra mahkemesine sunarak icra tahliye harcını ödeyebilir.
Alacaklı kiraya verenin talebi doğrultusunda yetkili icra dairesi tarafından borçlu kiracıya karşı ödeme emri gönderilir.
Kolluk marifetiyle kiracının kaldığı kiraya verene ait eve gidilir. Kiracıya evi tahliye etmesi için süre tanınır bu süre sonunda da tahliye etmediği takdirde kolluk marifetiyle tahliye işlemi gerçekleştirilir.
Evet çıkarabilir kiracını temerrüde düşmesi, Türk Borçlar Kanunu 350.maddesine göre gereksinim, yeniden inşa halleri ve Türk Borçlar Kanunu 351.maddesine göre yeni malikin gereksinimi sebepleriyle kiracıyı evden çıkarabilir.
Haklı bir sebebi olmaksızın çıkaramaz. Haklı sebebin varlığı halinde ise öncelikle kiracıya ihtarname göndermelidir. İhtarname gönderilmesi bakımından 1 yılda 2 defa gönderilmesi yeterlidir. Bu durum söz konusu olduğu takdirde kiracıya tahliye kararı ile evden çıkartabilir.
Kiracının temerrüdü, Türk Borçlar kanunu 350.maddesi gereğince gereksinim ve Türk Borçlar Kanunu 351.maddesi yeni malikin gereksinimi hallerinde çıkarabilir.
Hayır çıkaramaz. Ancak gereksinim hallerinden altsoyun işyeri veyahut konut gereksinimini sunarak Türk Borçlar kanunu 350.maddesi uyarınca talep edebilir.
Kira konusu taşınmazı alan kişi tapuda devir işlemleri gerçekleştikten sonra yeni malik sıfatını alır ve satın aldığı taşınmazın kiracısına Türk Borçlar Kanunu’nun 351.maddesi kapsamında edinme tarihinden başlayarak 1 ay içerisinde ihtarname göndermesi gerekmektedir. Eğer ev sahibi evden çıkmazsan tahliye davası açma yoluna gidilir.
Evet istenebilir. Kiraya verenin yapacağı takip sonucunda isteyebilecetir.
İcra İflas Kanunu 269. maddesine göre kiracı aleyhine tahliye talepli icra takibi yapılır ve ödeme emri gönderilir. Gönderilen ödeme emrine Kira alacaklarına ilişkin olarak 30 gün içerisinde borcun muaccel olacağı ve ödenmesi gerektiği yazılır. 30 günlük sürenin sonunda kiracının borcu tam olarak ödememesi veya 7 gün içerisinde itiraz etmemesi halinde icra mahkemesince tahliye talepli dava açılarak Mahkemece verilecek olan tahliye kararı icra dairesi aracılığıyla kiracı Kira konusu taşınmazdan tahliye edilir. Kiraya veren icra takibinde haciz isteminde bulunarak Kira alacağı borcunun tahsili de gerçekleştirilir.
Türk Borçlar Kanuna göre kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları kefalet sözleşmesine de konu edinebilir ve teminat altına alınabilir ancak bu dava açılamayacaktır.
Zorunluluk söz konusu değildir. Tahliye davasındaki süreçte kiraya veren ve kiracının maddi ve manevi zararları söz konusu olabileceğinden ihtiyarı olarak arabuluculuğa başvurulabilir.
Kiracının kira bedelini ödememesi durumunda gönderilecek olan ödeme emrini içeren icra takip formudur.
Kiraya verenin kira konusu malı kiraladığı kiracıdan kira tutarını almaması durumunda ortaya çıkan haklı alacağıdır.
Hayır açılamaz. Birçok yargıtay kararında da kefile karşı tahliye davası açılamayacağı hususu açıklığa kavuşturulmuştur.
Taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh mahkemesi genel olarak yetkili ve görevli olduğundan dolayı bu mahkemede açılır.
Kiracının kirayı eksik ödemesi veyahut ödememesi ya da zorunlu aidatları ödememesi durumunda açılan bu davada kiracı aleyhine icra takibi yapılmış olmalıdır.
Türk Borçlar Kanunu 352.maddesi uyarınca açılacak olan dava neticesinde 3 ay ile 1,5 yıl arasında somut olaya göre değişkenlik göstermektedir.
Korkutma, hile, cebir yoluyla bu sözleşme imzalanması durumunda kiracının 1 yıl içerisinde bu sözleşmeyi iptal etmesi durumunda geçersiz olur.
Ortalama olarak 3 ay ve 6 aylık bir süreyi kapsamaktadır.
Evet atılır. Uygulamada ileri tarih atılarak geçerlilik sağlanmaya çalışılmaktadır.
Taraflar arasında tahliye taahhüdü söz konusuysa ihtara gerek bulunmamaktadır.
Türk Borçlar Kanunu 352. maddesine göre göre kira süresi sona ermeden tahliye taahhüdüne dayanılarak tahliye sağlanabilir.
Yazılı olarak düzenlenen, belirli bir tahliye taahhüdü belirten, düzenleme tarihi bulunan, kiralananın kiracıya tesliminden sonra düzenlenen ve kiracıların tamamı tarafından imzalanması halinde tahliye taahhüdü geçerli olacaktır. Tahliye ihtarnamesi ne zaman çekilir? Tahliye ihtarnamesi kira sözleşmesinin bitiminden en az 3 ay önce çekilmesi gerekir.
Tarafların anlaşmasıyla her zaman iptal edilebilmekle birlikte aldatma, korkutma, hile vb durumlarda 1 yıl içerisinde iptal edilmesi gerekir.
Tahliye kararı verildikten sonra, kiracıya kiraya konu taşınmazı tahliye etmesi için 15 günlük süre tanınmaktadır.
Hesaplanabilen belirli bir süre olması gerekmektedir. Varsayımsal süreler tahliye taahhütnamesinde olmaması gerekir.
Türk borçlar kanunu 352. maddesinin 1. fıkrası lafzından yola çıkılarak tahliye taahhütnamesi kiralananın teslim edilmesinden sonra verilmesi gerekmektedir. Tahliye taahhütnamesi kira sözleşmesinin imzalanması sırasında veyahut Kira sözleşmesinden önce verilmesi durumunda geçerlilik taşımayacaktır. Kiralananın tesliminden sonra geçerlilik taşıyacaktır.
Tahliye kararı verildikten sonra, kiracıya kiraya konu taşınmazı tahliye etmesi için 15 günlük süre tanınmaktadır.
Somut olaya göre değişkenlik göstererek ortalama olarak 3 ay ile 1,5 yıl arasında süre zarfı içerisinde sonuçlanmaktadır.
Tahliye davası sonucu kiracının tahliye etmesi hususunda bir karar verildiği takdirde kiracıya taşınmazı tahliye etmesi için 15 günlük süre verilir.
İcra ve İflas Kanunu’nun 269/c maddesinin 3. fıkrasına göre İcra Mahkemesince verilen tahliye kararı kesin olmamakla birlikte kararın icrası için kesinleşmeye gerek yoktur. İcra mahkemesi kararının kiracıya tefhimi veya tebliği tarihinden itibaren 10 günlük sürenin geçmesi yeterlidir.
borçluya ihtar edilen ödeme sürelerin bitmesinden itibaren 6 aydır
Mahkemenin vermiş olduğu tahliye kararının gerekçesiyle birlikte kiraya verenin talebiyle birlikte yetkili icra dairesine verilerek icra takibi başlatılabilir. İcra dairesinde bu durum 7 gün içinde kesinleşmesiyle birlikte kiracının evi boşaltılmaması durumunda kiracıya 10 - 15 gün arasında bir süre tanınır. Bu süre zarfında da kiracı tahliye etmezse kolluk kuvvetleri marifetiyle icra kararına dayanılarak taşınmazın tahliyesi gerçekleştirilir.
Tahliye davasının açılması için kiraya verenden alınan tüm harç ve masraflar kiracı talep edilir. Kiracıya kiraya konu olan konutu tahliye etmesi için makul bir süre tanınır.
Kiracıya gönderilecek olan ödeme emrine verilen addır.
Davanın açılması için davacı kiraya verenden alınan tüm harç ve masraflar dava sonunda kiracıdan alınır.
Bu davayı açmak isteyen kiracı veya kiraya veren davacı tarafından ödenir.
Somut olaya göre değişkenlik göstermekle birlikte uygulamada 3 ay ile 18 ay arasında değişkenlik göstermektedir.
Türk borçlar Kanunu 350.maddesi uyarınca kiraya veren ev sahibinin konut gereksinimi sebebiyle kiracısına fesih dönemi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarih itibariyle 1 ay içerisinde tahliye davası ile sona erdirebileceğinden ev sahibi kiracısını çıkartabilir.
Türk borçlar Kanunu 350.maddesi uyarınca kiraya veren ev sahibi alt soyu olan çocuğunun kullanması için gereksinim olduğu hallerde öngörülen fesih dönemi içerisinde belirlenecek tarihten 1 ay içinde tahliye davası açarak kiracıyı çıkarabilir.
Ev sahibi olan kiraya verenin kiracıyı yasal olarak tahliye edebilmesi için kira sözleşmesinin 10 yılı doldurması gerekir. 10 yılı dolduran kira sözleşmelerinde kira sözleşmesinin 10 yılını dolduran tarihten 3 ay öncesinde kiracıya yazılı bir şekilde tahliye etmesini bildirmesi gerekmektedir.
1 Temmuz 2023 tarihine kadar kiraya veren %25 oranında zam yapabilir.
Kiraya veren ile kiracı arasında alt kira sözleşmesi yapılamaz gibi bir husus söz konusu olmadığı durumlarda kiralanan dairede bir başka biri oturabilir.
Türk Borçlar kanunu 350.maddesi gereksinim, yeniden inşa ve imar ve Türk Borçlar Kanunu 351.maddesi gereği malikin gereksinimi nedeniyle kiracıyı evden tahliye etme, kiracının kira süresi içinde özensiz davranması ve komşularıyla iyi geçinememesi durumlarda kiracıya ihtarname göndererek 30 gün içinde durumu düzeltmesi aksi takdirde evin boşaltılması talep etme, kiracının kira konusu evi satması, kiracının kira borcunda temerrüde düşmesi halinde 30 gün içinde ödemesi için ihtara rağmen ödememesi durumunda kira sözleşmesini feshetme, kiracıya kiralanan kira konusu eşyanın olağan yıpranmalar dışında bıraktığı gibi teslim alma, kiracıdan 3 kirayı geçmeyecek şekilde depozito isteme gibi hakları bulunmaktadır.
Türk Borçlar Kanunu 350.maddesi uyarınca kiraya veren alt soyu olan oğlunun konut gereksinimi nedeniyle kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak kiracının evi tahliye etmesi sebebiyle belirli bir süre vermesi gerekmektedir.
Süreli olarak kurulmuş olan 5 yıllık kira sözleşmesinin bitim tarihinden önce Türk Borçlar Kanunu 347.maddesi uyarınca 15 gün kadar öncesinde kiracının devam etmeyeceği hususu hakkında herhangi bir bildirimi olmazsa kira sözleşmesi 1 yıl süre ile yenilenmiş olur.
1 Temmuz 2023 tarihine kadar kiraya veren %25 oranında zam yapabilir.
Kiracıyla kiraya veren arasında sözleşmenin bir sınırı yoktur. Genellikle 1 yıl yapılmakla birlikte 10 yılı dolduran kiracılar bakımından 10 yılın bitiminden itibaren kiraya veren tarafından 3 ay öncesinden yapılacak bildirimle yasal olarak sona erdirilebilir.
Kiracı hakkında başlatılacak olan tahliye talepli icra takibi ile en hızlı yolla kiracı tahliye edilebilecektir.
Kiracıya karşı açılacak bir tahliye davası neticesinde alınacak tahliye kararının icra takibine konulması yoluyla kiracı kolluk marifeti gereğiyle tahliye edilebilir.
Tahliye davaları 3 ay ile 18 ay arasında somut olaya göre değişkenlik göstermektedir.
Evet çıkarabilir. Türk Borçlar Kanun 350.maddesi gereği kiraya verenin gereksinimi söz konusu olursa kiracıdan kiralanan dükkanın tahliyesini isteyebilir.
Kiraya yönelik borcun ödenmediği takdirde en az 30 gün süre verilir. Bu süre zarfında ödeme yapılmazsa tahliye davası açılabilir.
Kiracıya açılacak tahliye davası neticesinde alınan tahliye kararının tahliye talepli icra takibi yapılarak kolluk marifetiyle kiracı dükkandan çıkarılabilir.
İlgili mevzuata göre 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kiraya veren %25 oranında zam yapabilir.
Dükkanın satın alındığına dair tapuda devir işlemlerinin yapıldığı tarihten itibaren 1 ay içerisinde ihtarname gönderilmesi ve 6 ay sonra dava açılarak kiracının tahliyesi gerçekleştirilebilir.
Eğer 10 senelik bir süreyi doldurduğu takdirde sözleşmenin bitim tarihinden 3 ay öncesinden yapılacak olan bir bildirim ile kiracı dükkandan çıkarılabilir.
Yeni dükkan sahibi sözleşmeye taraf olarak kira sözleşmesi devam eder ancak yeni malik Türk Borçlar Kanunu 350.maddesine dayanarak gereksinim halinde kiralananın tahliyesini isteyebilir.
Öncelikle tahliye davasına konu olan sebebin gerçekleşmesi gerekmektedir. Kiraya veren tarafından yapılması gerekli olan işlemlerin tamamlanmış olması durumunda gayrimenkulün bulunduğu sulh hukuk mahkemesine başvurularak tahliye davası açılabilir.
Yeni malikin ihtiyacı sebebiyle açılan davalar genel anlamda 2 veya 3 aylık zaman dilimleri içerisinde karara bağlanır.
Kiraya konu malın kendisine bırakılmasını ya da yararlandırılmasını isteme, varsa ayıbın giderilmesini isteme, haklı sebep olmadan taşınmazdan çıkarılmama hakkı, kiraya verenin yazılı rızasıyla alt kiraya verme hakkı, depozito geri alma hakkı, kira sözleşmesinin kiracı aleyhine düzenleme yasağı gibi hakları mevcuttur.
Haklı sebep olmaksızın tahliye edemez. Ancak 10 yılı dolduran kira sözleşmelerinde sözleşmenin bitim tarihinden 3 ay önce kiracıya bildirim yaparak tahliye etmesini isteyebilir.
10 yılı dolduracak sözleşmelerde sözleşmenin bitim tarihinden 3 ay öncesinde haber edilmesi gerekir. Diğer fesih nedenlerindeki ihbar süreleri ilgili maddelerde ifade edilmiştir.
Yeni malik ile kira sözleşmesi devam eder ancak yeni malik Türk Borçlar Kanunu 351.maddesine dayanarak gereksinim sebebiyle kiracıyı çıkarma hakkına sahiptir.
Kiracının kira borcunda temerrüde düşmesi durumunda ev sahibi tarafından kiracıya yapılacak 2 haklı ihtarname sonrasında kiracıya tahliye talepli icra takibi yapılarak süre tanınmasının ardından kiracının tanınan 30 günlük sürede kirayı ödememesi halinde tahliye davası açılarak kiracı tahliye edilir. Kiraya veren gereksinim, yeniden inşa, imar ve yeni malikin gereksinimi hallerinde de sözleşme sona erdirip tahliye talep edebilir.
Kira sözleşmesi yeni malik ile devam eder. Yeni bir kontrat yapılması gerekmeyecektir.
Bilgi Teknolojileri ve iletişim kurumu hak tahsisi talep edilerek oluşturulan kiracı şikayet hattında kiracı ev sahibi ile ilgili şikayetlerini bu hat sayesinde dile getirebilecektir.
Türk Borçlar Kanunu’nun 352. maddesi kapsamında; Kiracı, bir yıldan kısa süreli kira sözleşmelerinde kira süresi içinde; bir yıl ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde ise bir kira yılı veya bir kira yılını aşan süre içinde kira bedelini ödemediği için kendisine yazılı olarak iki haklı ihtarda bulunulmasına sebep olmuşsa kiraya veren, kira süresinin ve bir yıldan uzun süreli kiralarda ihtarların yapıldığı kira yılının bitiminden başlayarak bir ay içinde, dava yoluyla kira sözleşmesini sona erdirebilir. Ayrıca Türk borçlar Kanunu 350.maddesi gereği gereksinim, yeniden inşa, imar halleri ve Türk borçlar kanunu 351.maddesi gereğince yeni malikin gereksinimi durumlarında kiracıyı evden çıkarabilir.
Kiracının temerrüde düşmesi halinde yapılan 2 haklı ihtar neticesinde kiracının kirayı ödememesi halinde tahliye talepli icra takibinde tanınan sürede borcunu hala da ödemezse açılan tahliye davası sonucu tahliye kararı ile kolluk marifetiyle kiracı tahliye edilebilir. Türk Borçlar Kanunu 350.maddesindeki gereksinim, yeniden imar, inşaa halleri ve Türk Borçlar Kanunu 351.maddesi gereği yeni malikin gereksinimi durumlarında
Bilgi Teknolojileri ve iletişim kurumunun şikayet hattı aranarak ev sahibi ile ilgili gerekli şikayetlerde bulunabilir.
Türk Borçlar Kanunu 350.maddesinin b bendine göre kiraya veren gereksinim halinde kira sözleşmesini açacağı tahliye davası ile sona erdirebilir.
Türk Borçlar Kanunu 351.maddesinin 1. fıkrası uyarınca yeni malik gereksinimi gereği 1 ay içinde yazılı olarak kiracıya bildirerek 6 ay sonra açacağı tahliye davası ile çıkarabilir.
Evet çıkarabilir Türk Borçlar Kanunu 350.maddesinin B bendine göre açacağı tahliye davası ile evden çıkarabilir.
Kira sözleşmesinin geçerlilik şartı bulunmadığından sözlü olarak kurulan kira sözleşmeleri geçerlidir. Yeni malik Türk Borçlar Kanunu 351.maddesi uyarınca yeni malikin gereksinimi hallerinde çıkarabilir.
10 yıllık sürenin dolmasına 3 ay kala yapacağı bildirim neticesinde çıkarabilecektir.
Türk Borçlar Kanunu 347.maddesi uyarınca kira sözleşmesi aynı şartlar üzerine 1 yıl uzatılmış sayılacaktır
Genel olarak 15 günlük süre tanınmaktadır.
Kira sözleşmesi devam edecektir. Ancak yeni malik Türk Borçlar Kanunu 351.maddesine dayanarak tahliye ettirebilir.
Kiraya veren kişi Türk Borçlar kanunu 350.maddesinde düzenlenen gereksinim, yeniden inşa ve imar ve 351.maddesinde düzenlenen yeni malikin gereksinimi gereği şartlarının oluşmasıyla açacağı tahliye davasıyla tahliye ettirebilir.
Kiracı müsait olduğu zaman dilimlerinde gösterme yükümlülüğü bulunmaktadır.
Ev sahibinin evi kontrol etmesi için öncelikle kiracıdan izin alması gerekmektedir.
Kira sözleşmesinin herhangi bir geçerlilik şartı bulunmadığından kiracıya tanınan bütün haklardan faydalanabilecektir.
Kira sözleşmesinin olmaması geçerlilik şartını etkilemez. Kira sözleşmesinin yazılı olması gerekmeyip sözlü olarak da kurulabilir
Kira sözleşmesinin yazılı olarak kurulması zorunlu olmayıp sözlü şekilde de kurulabilir.
Türk borçlar Kanunu 350 (gereksinim, yeniden inşa, imar) ve 351 (yeni malikin gereksinimi) maddeleri ile kiracının temerrüdü durumlarında çıkartılabilir. Taşınmazın bulunduğu sulh mahkemesinde kiracıya tahliye davası açılır. Tahliye davası sonucunda mahkeme tahliye kararı verirse bu karara dayanılarak kiraya veren kiracıyı tahliye ettirebilir.
Kiracıların elektrik aboneliklerini üstlerine almaları için kira sözleşmesi gereklidir.
Oturacak olduğu ay için ödenmektedir.
Kira sözleşmesinde geçerlilik koşulu bulunmamaktadır. Kira sözleşmesi yazılı veyahut sözlü olarak da kurulabilecektir. Kira sözleşmemesi yapmamak sözleşmeye aykırılık teşkil etmez. Sözleşmeye aykırılık teşkil etmeyeceğinden ötürü herhangi bir suçta teşkil etmemektedir.
Kira sözleşmelerinde geçerlilik şartı olmadığından dolayı sözlü olarak kurulabilecektir. Kiraya veren ile kiracı arasında kurulan sözlü kira sözleşmesi geçerli olacağından mütevellit kiraya veren kiracıya kira sözleşmesi olmadan da tahliye davası açabilecektir.
Türk Borçlar kanunu 350.maddesi gereği zorunluluk arz eden gereksinim hallerinde kiraya veren kiracıyı kendi oturmak için açacağı tahliye davası ile çıkarabilir.
Gerekli bildirimler yapıldıktan sonra tahliye için süre verilmeli eğer ki süre içerisinde gerçekleştirmezse tahliye davası açılması gerekir.
Kiracıya karşı tahliye talepli icra takibi yapılarak kiracının tahliyesi ve birikmiş kira alacağı varsa birlikte talep edilerek çıkarılması sağlanılabilir.
Kişi evinde işgalcinin varlığını öğrendiği andan itibaren 60 günlük süre içerisinde ve her halükarda 1 yıl içinde kaymakamlığa veyahut valiliğe başvurması gerekir. valilik ve kaymakamlık işgalcileri evden çıkarma yetkisi çerçevesinde kolluğun marifetiyle işgalcileri evden çıkartabilecektir.
Türk borçlar kanunu 350.maddesinde düzenlenen gereksinim, yeniden inşa ve imar ve 351.maddesinde düzenlenen yeni malikin gereksinimi halleri söz konusu olduğunda kiraya veren bu kanun maddelerine dayanarak kiracıyı evden çıkarabilir.
Türk Borçlar Kanunu madde 347 kapsamında on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir. Diğer sebepler dahilinde bu süre değişkenlik göstermektedir
Türk Borçlar Kanunu 347.maddesine göre Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır.
İlk olarak 30 günlük süre verilerek kirayı ödemesi istenir. Bu süre zarfında da ödenmemesi durumunda sözleşmenin fesih edileceği bildirilir. Ya da 2 haklı ve yazılı ihtar çekildikten sonra hala ödenmemesi durumu söz konusuysa taşınmazın bulunduğu sulh mahkemesinden tahliye davası açılabilir.
Kiraya veren muaccel olan kira borcunun ödenmesi için kiracıya 30 gün süre zarfında ödemesi için gerekli ihtarı çektikten sonra ödenmediği takdirde kira sözleşmesinin feshedileceği bildiriminde bulunmalıdır.
TBK 325.maddesine göre kiracının kira sözleşmesi bitmeden taşınmazdan çıkması mümkün olmakla birlikte kira sözleşmesinden doğan borçları devam etmekle birlikte yeni bir kiracı bulması halinde kiracının kira sözleşmesinden doğan borçları yeni kiracıya geçer.
Türk borçlar kanunu 315.ci maddesinin 2. fıkrasına göre 30 gün içinde borcunu ödemeyen kiracıya icra iflas kanunu 269.maddesi uyarınca tahliye talepli icra takibi yapılabilir.
Kiraya veren haklı nedenleri olmadığı sürece kiracıyı evden çıkaramaz. Bu haklı nedenlere örnek olarak ise kiracının kira borcunu ödememesidir. Kiracı borcunu ödemediği takdirde kiracıya noter aracılığıyla ihtar gönderilmesi şarttır. Bu ihtarın gönderilmesinden sonra eğer ki 30 günlük süre içerisinde kiracı kirasını ödemezse kiraya veren tahliye davası yoluyla veyahut tahliyeli icra takibi başlatarak icra mahkemesinden tahliye edilmesini isteyebilir. Kiraya veren ve kiracının yapmış oldukları kira sözleşmesine esaslı bir aykırılık halinde kiraya veren kiracıyı evden çıkarabilecektir.
Örneğin kiraya veren ile kiracının yapmış oldukları kira sözleşmesinde evin içerisinde yapılacak olan bir değişiklikte kiraya verenin izni gereklidir vb sözleşmeye esaslı bir madde koyabilirler eğer ki kiracı evin içerisine yapacağı değişiklikte kiraya verenin izni almaksızın yaparsa kiraya veren sözleşmeye esaslı aykırılık sebebiyle kiracıyı evden çıkarabilecektir. Kiraya veren kiracının oturduğu evde tamirat, esaslı tadilat veyahut yıkım kararı aldığı takdirde kiracıyı evden çıkarabilir. Ancak kiracının evden çıkması durumunda gerekli işlemler yerine getirildikten sonra kiracıyı kiraya konu evde oturmaya geri davet etmesi zorunluluk arz edecektir.
Örneğin kiraya veren kira konusu evi esaslı bir tamirata sokmak istemekte bu durumu kiracıya bildirerek kiracıyı tahliye etti. 3 ay sonunda esaslı tamirat yapıldığında kiraya veren kiracıyı o konutta geri oturmaya davet etmek zorunda eğer ki davet etmezse 1 yıllık kira bedeli ile kiracının taşınma bedelini kiracıya ödemek zorundadır.