Avukatın ücreti bakımından bu durum yapılan sözleşme veya miras konusu mal varlığına bağlı olarak her olayda değişkenlik gösteren bir durumdur. Ancak bir avukat açılan miras davasında en fazla %25 alabilir.
Miras işlemleri için vekalet çıkarmak için notere ödenen ücret 192 TL' dir. Miras avukatlığı vekalet ücreti için; Mirasçılık belgesi alınması hususunda 5.550 TL, mirasın reddi ve miras şirketine mümessil atanmasına ilişkin davalarda 11.500 TL, mirasçılık belgesinin iptali davası 11.500 TL, mirasta defter tutulması 11.000 TL den az olmamak üzere dava değerinin %10' u, tenkis ve mirasta iade davası 16.500 TL' den az olmamak üzere dava değerinin %15'i, vasiyetnamenin iptali davası 19.000 TL den az olmamak üzere dava değerinin %15'i, olmak ücret belirlenmektedir. Bu fiyatlar ortalama nitelikte olup dava türü ve değerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
Noter huzurunda vekalet verecek olan kişinin kimlik fotokopisi ile miras işlemleriyle ilgili hangi hususları vekilin vekillik yapacağı hususunda vekile vekalet vermesi mümkün olacaktır.
Vekalet ücretinin hesaplanması hususunda nispi ve maktu olmak üzere 2 türlü vekalet ücreti söz konusudur. Nispi vekalet ücreti dava konusu olan miktara göre belirlenebilen bir vekalet ücretidir. Türkiye Barolar Birliği Asgari tarifesine göre nispi vekalet ücretinin üst sınırı dava konusu miktarın %25’i geçemez. Maktu vekalet ücreti bakımından ise bir üst sınır olmamakla birlikte tayin edilen vekalet ücretinin hakkaniyet çerçevesinde olması gerekir.
Miras konusuyla alakalı davalarda avukatlar en fazla %25 alabilirler.
Avukata verilecek olan genel vekalet için 2022 yılı itibariyle notere ödenmesi gereken ücret 192 TL’dir.
Tapu vekalet ücreti bakımından 240 ile 650 TL arasında değişkenlik gösteren bir vekalet ücreti ödenmesi gerekmektedir.
Genel vekaletname vekalet veren ile vekil arasında kurulan, müvekkilin vekile kendi adına temsil ve hareket etmesi için onay verdiği ve noterliklerce alınan yazılı belgedir. Genel vekaletnameyi alan vekil özel vekaletname gerektirmeyen hususlarda vekalet veren kişi adına her türlü devir, satım, alım vb işleri yapabilecektir.
Miras konusunda gerekli tecrübe ve uzmanlık göstermiş olan bu tür davalarla ilgilenen miras avukatları bakar.
Miras davalarında kişilerin avukat tutma zorunlulukları bulunmamaktadır. Miras davalarında meydana gelebilecek kişisel hak kayıpları söz konusu olabilmekle birlikte bu vb. durumların meydana gelmemesi için kişinin avukat tutmasında yararlı olur.
Türk Medeni Kanunu 642.maddesi gereğince mirasçılar arasında mirasın paylaştırılması hususunda anlaşmazlık cereyan ettiği takdirde mirasçılardan her biri mirasın paylaştırılması isteyebilirler. Mirasın paylaştırılması isteyen mirasçı miras bırakanın(muris) yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesinden mirasın paylaştırılması için dava açabilir.
Miras davasının niteliğine göre değişkenlik göstermektedir. Miras sebebiyle istihkak davasında Türk Medeni Kanunu 639.maddesine göre iyiniyetli davalılara karşı terekedeki malı elinde bulundurduğunun öğrenilmesinden itibaren 1 yıl ve her halükârda 10 yıl içerisinde dava açılabilir. Ancak bu süre kötü niyetli davalılara karşı 20 yıldır. Tenkis davaları bakımından ise Türk medeni kanunu 571.maddesine göre kişilerin saklı paylarının ihlal edildiğini öğrendikleri tarihten itibaren 1 yıl ve her halükârda 5 yıl içerisinde tenkis davası açılabilir. Mirasçılık belgesinin iptali davası ve mirasın reddi davalarında ise kişiler her zaman dava açabilirler. Mirasın denkleştirilmesi davası söz konusu ise zamanaşımı 10 yıldır.
Tapu miras paylaşımında miras malı satılır ve herkese miras oranında paylaşım yapılır.
Bu durum Türk medeni kanunu 499.maddesinde açıklığa kavuşturulmuştur. Sağ kalan eş miras bırakanın annesi ve babası zümresi ile birlikte mirasçı olmaları durumunda mirasın 1/2 oranında miras ona kalır. 3. zümre olarak anılan miras bırakanın baba veya anne tarafından büyükanne ya da büyük babası veyahut onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa mirasın 3/4 oranında sağ kalan eşe kalır. Sağ kalan eşten başka kimsenin bulunmaması halinde mirasın tamamı sağ kalan eşe kalır.
Miras bırakan kişinin ölümü durumunda miras bırakanın malları üzerinde miras ortaklığı söz konusu olur. Miras ortaklığındaki mallar üzerinde mirasçıların elbirliği mülkiyeti mevcuttur. Mirasçı miras ortaklığının sona ermesine kadar miras bırakan kişinin yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesinde mirasın paylaştırılması davası açabilir.
Türk Medeni kanununda mirasın paylaştırılması hususunda saklı payları ihmal etmemek şartıyla irade özgürlüğü ilkesi önemli bir etkendir. Belirli başlı bir sıralama söz konusudur. Bunlar Mirasçılar, miras bırakan, 3. kişiler ve hakimdir. İlk olarak mirasçılar miras paylaştırma sözleşmesi yapabilirler, bu sözleşmenin kapsamı tüm mirasa konu mal varlığını kapsayabileceği gibi miras konusu mal varlığının belli bir kısmını da kapsayabilecektir. Eğer mirasçılar miras paylaştırılması sözleşmesi düzenlemedikleri takdirde miras bırakan tarafından yapılacak ölüme bağlı bir tasarrufla mirasçılar arasında paylaştırılabilir. Eğer ki mirasbırakan bir ölüme bağlı tasarruf yapmamışsa 3. kişi olarak adlandırılan vasiyeti yerine getirme görevlisi, mirasçılar tarafından atanmışsa mirasın paylaştırılması işlemini gerçekleştirilecektir. Miras bırakan, mirasçılar veya ölüme bağlı tasarrufla vasiyeti yerine getirme görevlisi atanmamışsa veyahut miras bu kişiler bakımından miras paylastirilmasi sözleşmesi yapılmamışsa hakim tarafından mirasın paylastırılması hususunda miras bırakanın yerleşim yerindeki sulh mahkemesi hakiminden mirasçıların talebiyle mirasın paylaştırılması işlemi kura yöntemi uygulanarak yapılacak ve mirasçılar arasında miras paylaşımı gerçekleştirilecektir.
Geride sağ kalan eş ve alt soyu mevcutsa sağ kalan eş 1/4 oranında mirastan pay alır geri kalan 3/4’lük oran altsoy arasında pay edilir. Geriye sağ kalan eş ve babanın çocukları yani altsoyu yoksa ancak anne veya babası ya da çocukları yani miras bırakan babanın kardeşleri söz konusuysa mirasın 1/2’si sağ kalan eşe geri kalan 1/2’si ise miras bırakanın üstsoyu veya onların altsoyunu arasında paylaştırılır. Geriye sağ kalan eş ve babanın altsoyu veya üstsoyu yahut onların da altsoyu yoksa büyükanne veya büyükbaba yahut onların alt soyu mevcutsa sağ kalan eş 3/4 alır geriye kalan 1/4 ise mirasçılar arasında paylaştırılır. Sağ kalan eşten başka mirasçı yoksa bütün miras sağ kalan eşe kalır.
Miras bırakanın yerleşim yerindeki sulh mahkemesinde mirasın paylaştırma davası açılarak mirasın paylaştırılması gerçekleşebileceği gibi noter huzurunda da miras paylaşımı gerçekleştirilebilir.
Yasal miras hususunda kadın veyahut erkek ayrımı yoktur. Kadın Sağ kalan eş olduğu takdirde Türk medeni Kanun 499.maddesi uyarınca altsoy ile birlikte mirasçı olursa 1/4, üst soy ile birlikte mirasçı olursa 1/2, miras bırakanın büyükanne veya büyükbabası ile mirasçı olursa 3/4 , tek başına yasal mirasçı olursa hepsini alır. Sağ kalan eş dışında mirasçı olursa kendisine düşen miras payı oranında mirasçı olmaya hak kazanacaktır.
Türk Medeni Kanunu 499.maddesine göre sağ kalan eş anne veyahut baba fark etmeksizin altsoy ile birlikte mirasçı olursa 1/4, altsoy yok üst soy veyahut onların çocukları ile mirasçı olursa 1/2 , eğer ki büyükanne veya büyükbaba yada onların çocukları ile mirasçı olursa 3/4 alır. Eğer ki sağ kalan eş yani koca dışında hiçbir yasal mirasçı söz konusu değilse mirasın tümü sağ kalan kocaya kalır.
Avrupa adalet komisyonu miras davaları bakımından makul süreyi 731 gün olarak belirlemiştir. Miras davaları ortalama olarak 4-6 yıl arasında sonuçlandığını söylenebilir.
Kanun paylaşma bakımından irade özgürlüğü ilkesinden hareket ederek bir sıralamada bulunmuştur. Mirasçılar, miras bırakan, 3.kişiler ve hakim şeklindedir. Mirasçılar miras paylaştırma sözleşmesiyle mirasın nasıl paylaştırılacağını kararlaştırabilirler. Miras paylaştırma sözleşmesiyle mirasın bir kısmı paylaştırılabileceği gibi tamamı da paylaştırılabilir. Miras bırakan bakımından ise yapacağı ölüme bağlı tasarruf ile mirasın mirasçılar arasında nasıl paylaştırılacağı bakımından eşit paylar oluşturabilir. Eğer ki paylarda eşitsizlik söz konusuysa denkleştirme yoluna gidilebilir. 3.kişiler bakımından ise ölüme bağlı tasarrufla vasiyeti yerine getirme görevlisi atanmışsa onun aracılığıyla gerçekleştirilebilir. Hakim tarafından ise mirasın paylaştırılması hususunda mirasçılar aralarında anlaşamadıkları takdirde mirasbırakanın yerleşim yerindeki sulh mahkemesi hakiminden mirasın paylaştırılmasını isteyebilirler. Burada kura yöntemi uygulama alanı bulur.
Sağ kalan eşin 3.zümre ile birlikte mirasçı olması durumunda miras payının 3/4 olmasıdır.
1. zümre yani altsoy ile birlikte mirasçı olursa 1/4 , 2. zümre üstsoy ile birlikte mirasçı olursa 1/2 ve 3.zümre büyük anne büyük baba veya onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa 3/4, sağ kalan eşten başka kimse yoksa mirasın tamamı ona kalır.
Miras bırakanın yerleşim yerindeki sulh mahkemesi hakiminden mirasın paylaştırılması davası açılır ve kura yöntemi uygulanır.
Bir miras söz konusu olduğunda annenin ne kadar pay alacağı zümrelere göre değişkenlik göstermektedir. Türk medeni kanunu 499’a göre Eğer anne ile çocuk/çocuklar birlikte mirasçı olurlarsa annenin alacağı pay 1/4 oranında olacaktır. Bir ailede çocuklar yoksa miras bırakan kişinin sadece annesi veya babası veya onların altsoyu ya da her ikisi de hayattaysa eşin miras payı oranı 1/2 dir. 3.cü zümre olarak anılan miras bırakan kişinin anne tarafından büyükanne veya büyükbabası yada onların varsa çocukları veya baba tarafından büyükanne veya büyükbabası yada onların varsa çocukları ile birlikte mirasçı olursa 3/4 oranında miras payına sahip olur. Anneden başka hiçbir mirasçı yoksa anne mirasın tümüne sahip olur.
Tam bir zaman dilimi söylemek mümkün olmasa da somut olaylara ve mahkemenin durumuna göre değişkenlik gösteren bir durumdur. Avrupa adalet komisyonu bakımından miras davaları bakımından makul süre 731 gün olarak belirlense de miras davaları ortalama olarak 4-6 yıl arasında sonuçlandığını söylenebilir.
Her mirasçının anlaştığı takdirde kısa bir sürede hallolurken, ancak ihtilaf halinde ortalama olarak 4 yıl civarında değişkenlik göstermektedir.
Her miras davası gibi ortalama olarak 4 yıl ve 6 yıl arasında değişkenlik göstermektedir.
Mahkeme masraflarını davacı açan mirasçı veyahut ortaklaşa dava varsa ortak dava açan mirasçılar öder.
Muris muvazaası davaları, vasiyetnamenin tenfizi davaları, denkleştirme ve tenkis davaları nispi harca tabi olduklarından ötürü masrafları çok olmakla birlikte mirasın reddi ve vasiyetnamenin iptali davaları maktu harca tabi olduklarından fazla masraf gerektirmeyecektir.
Miras bırakanın yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesinde mirasın paylaştırılması açılarak hakim kararıyla miras paylaştırılır.
Hem anne hem baba hemde kardeşlerin hayatta olmaması durumunda sağ kalan eş 3.zümre olan büyükanne ve büyükbaba ile birlikte mirasçı olacaktır. bu durumda sağ kalan eş 3/4 oranında miras hakkına sahip olur.
Kardeşlerin mirasçılık payları eşit olduğundan ötürü eşit bir şekilde yapılması gerekir.
Miras bırakanın ölümünden sonra kurulan miras ortaklığında elbirliği mülkiyeti söz konusu olduğundan evde oturan mirasçının da elbirliği mülkiyetinde payı mevcuttur. Diğer mirasçılar bu mirasçıyı tahliye ettiremeyeceklerdir.
Miras bırakanın ölümü halinde miras ortaklığı meydana gelir. Miras ortaklığında elbirliği mülkiyeti söz konusudur.
Mirastan 1/4 oranında payı demektir.
Mirasta paylar anlaşıldığı takdirde mirasçılar kendileri paylarını alarak satış yapabilmekle birlikte bilirkişi tarafından tespit edilen miktar ilk önce mirasçılar arasında alıcı olup olmadığına bakılır alıcı bulunmadığı takdirde başka alıcılara satılır.
Kardeşler arasında mirasın bırakılması bakımından herhangi bir ayrım söz konusu değildir. Örneğin kardeşlerden biri engelli diğeri sağlıklı olsa bile her ikisi de eşit oranda mirastan paylarını alırlar.
Eshab-ı feraiz şeklinde anılan mirasçılar 12 gruba ayrılmasıyla belli başlı hesaplanan paydır.
Miras işlemleri için vekalet çıkarmak için notere ödenen ücret 192 TL' dir. Miras avukatlığı vekalet ücreti için; Mirasçılık belgesi alınması hususunda 5.550 TL, mirasın reddi ve miras şirketine mümessil atanmasına ilişkin davalarda 11.500 TL, mirasçılık belgesinin iptali davası 11.500 TL, mirasta defter tutulması 11.000 TL den az olmamak üzere dava değerinin %10' u, tenkis ve mirasta iade davası 16.500 TL' den az olmamak üzere dava değerinin %15'i, vasiyetnamenin iptali davası 19.000 TL den az olmamak üzere dava değerinin %15'i, olmak ücret belirlenmektedir. Bu fiyatlar ortalama nitelikte olup dava türü ve değerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.
1.zümre ile birlikte mirasçı olursa 1/4, 2.ci zümre ile birlikte mirasçı olursa 1/2, 3.cü zümre ile birlikte mirasçı olursa 3/4, eğer zümreler mevcut değilse mirasın tamamını alır.
Sağ kalan eşin 1. zümre ile mirasçı olması halinde miras payının 1/4 olmasıdır.
miras hisseleri zümreler ve mirasçılar arasında değişkenlik göstermektedir. Türk Medeni Kanunu 499.maddesine göre sağ kalan eş ve mirasbirakanin altsoylariyla birlikte mirasçı durumu olursa sağ kalan eş 1/4 oranında miras payına sahip olur geriye kalan mirasçılar arasında 3/4 oran pay edilir. Örnek verecek olursak mirasbırakan öldü ve geriye eşi, kızı ve oğlu kaldı. Bu durumda eş 1/4 oranında miras payı alır geriye kalan kızı ve oğlu kalan 3/4 oran miras payı aralarında pay edilerek her biri 3/8 oranında miras payına sahip olur. Eğer ki sağ kalan eş miras bırakanın annesi veya babası veyahut kardeşleri ile mirasçı kalırsa 1/2 oranında miras payına sahip olur geriye kalan 1/2 oran mirasbırakanın annesine ve babasına veyahut kardeşlerine kalır. Örnek verecek olursak mirasbırakan öldüğünde geriye annesi, babası ve eşi kalmış olsun, sağ kalan eş mirasın 1/2 oranına sahip olur geriye kalan anne ve babasının her birini miras payı 1/4 olarak pay edilir. 3. zümre ile yani mirasbırakanın büyük anneleri veya büyük babaları ile mirasçılık durumu söz konusu olursa sağ kalan eş 3/4 oranında miras payına sahip olur geriye kalan 1/4 oran pay edilir. Eğer ki miras bırakanın sağ kalan eşinden başka mirasçısı yoksa bütün miras sağ kalan eşe kalır. Mirasbirakanin hiç bir yasal mirasçısı ve atanmış mirasçısı yoksa en son olarak miras devlete kalır.
Eşin 1. zümre olan miras bırakanın çocuk/çocukları ile birlikte mirasçı olması durumunda Türk medeni kanunu 499/1’e göre miras payının 1/4 oranında olması durumunda kullanılır.
Miras davalarında duruşmaya katılmak ve savcılığı gidilmesi gerekir. miras davaları bakımından değerlendirmeye yapacak olursa miras davaları bir hukuk davasıdır. Kisi eğer davacı konumundaysa mahkemeye gitmemesi veyahut vekili de yoksa dava düşerek müracaatta bırakılacaktır. Kişi bu durumda 1 ay içerisinde veyahut harc yatırarak 3 ay içerisinde davayı yenileyebilecektir. Kişi Davalı konumunda ise ve kendisini temsil edecek vekili de yoksa gerçekleşen işlemlerde itiraz etme imkanını kaybedebilecektir.
Mirasın paylaştırılması hususunda Mirasın paylaştırılması davası açılır. Bu dava bakımından yetkili ve görevli mahkeme miras bırakan kişinin son yerleşim yerinde sulh hukuk mahkemesidir.
Miras davaları sulh hukuk mahkemesinde görülmekle birlikte bazı davaları asliye hukuk mahkemesine görülür.
Miras davası somut olaylara göre değişkenlik göstermesiyle birlikte ortalama olarak 4-6 yıl arası sürmektedir.
Miras davasının niteliğine göre değişkenlik göstermektedir. Miras sebebiyle istihkak davasında Türk Medeni Kanunu 639.maddesine göre iyiniyetli davalılara karşı terekedeki malı elinde bulundurduğunun öğrenilmesinden itibaren 1 yıl ve her halükârda 10 yıl içerisinde dava açılabilir. Ancak bu süre kötü niyetli davalılara karşı 20 yıldır. Tenkis davaları bakımından ise Türk medeni kanunu 571.maddesine göre kişilerin saklı paylarının ihlal edildiğini öğrendikleri tarihten itibaren 1 yıl ve her halükarda 5 yıl içerisinde tenkis davası açılabilir. Mirasçılık belgesinin iptali davası ve mirasın reddi davalarında ise kişiler her zaman dava açabilirler. Mirasın denkleştirilmesi davası söz konusu ise zamanaşımı 10 yıldır.
Mahkeme aracılığıyla yapılacak keşiften sonra bilirkişiler tarafından kıymet takdiri işlemi yapılır.
Mirasın reddi davaları davalının son yerleşim yerindeki asliye hukuk mahkemesinde görülür.
Mahkemeden çıkarılacak olan veraset ilamı masrafı her sene değişkenlik göstermektedir. Ancak 2022 yılı itibariyle 300 TL’dir
Veraset ilamı noter ve sulh mahkemesinden çıkartılabilir. Noterden çıkartılacak olan veraset ilamı 2022 yılı itibariyle 250 Türk lirası civarında noterin bulunduğu konuma göre değişkenlik göstermektedir. Mahkemeden çıkartılacak olan veraset ilamı 2022 yılı itibariyle 300 Türk lirasıdır.
Sulh hukuk mahkemesine dilekçe ile yapılacak başvuru neticesinde alınır.
Veraset ilamı miras bırakanın ölümünden itibaren 1 ay içinde noterden veya sulh mahkemesinden alınması gerekir. bu durum atanmış mirasçılar için miras bırakanın ölümünü öğrendikleri günden itibaren süre işlemeye başlar. veraset ilamının alınmaması herhangi bir ceza sorumluluğunu doğurmamakla birlikte eğer ki veraset ilaminın çıkarılmamasıyla birlikte emlak beyanında bulunulmaması durumu söz konusu olursa bu durumda veraset ve intikal vergisi cezası uygulanacaktır.
Kişiler e devlet üzerinden arama kısmı ile veraset ilamını sorgulatabilirler.
Başvurulan merci bakımından farklılık göstermektedir. Sulh hukuk mahkemesine başvurulduğu takdirde veraset ilamı 1 haftalık bir zaman dilimi içerisinde çıkarılmaktadır. Veraset ilamı için notere başvurulduğu takdirde ise başvurulduğu gün içerisinde çıkarılabilmektedir.
Veraset ilamı çıkarılmamasının herhangi cezası söz konusu olmamakla birlikte veraset ilamının çıkarılmaması durumunda emlak beyanında bulunulmaması halinde veraset ve intikal vergisi cezası uygulanmaktadır.
Yasal mirasçılar ve atanmış mirasçılar yer alabilir.
Miras bırakan kişinin ölümünden itibaren 1 ay içerisinde notere veya sulh mahkemesine başvurulması gerekmektedir. Atanmış mirasçılar için süre miras bırakanın ölümünü öğrendikleri tarihten itibaren 1 aydır.